Citroën C6
- le dernier chef-d'œuvre de Citroën

 

Hydractive versjon 3+

 

Alle versjoner av Citroën C6 har «Hydractive 3+».
Her presenteres et kort resumé av de ulike versjonene av Citroëns hydraulikk-system gjennom tidende.

Det hydropneumatiske fjæringssystem er utviklet av den franske brilliante oppfinneren Paul Ernest Mary Magès,
født i 1908, død 1999 i en alder av 91 år.

 
Paul Magès


- Artikkel skrevet av Trond B Svendsen, Oslo, den 09/12/2023  




Innledning

Citroën har siden midten av forrige århundre vært kjent for sin komfort. Deres fjæringssystem kombinerer en gassfjæring med en hydraulisk enhet. Det er derfor et mer avansert system enn både tradisjonelle støtdempere og systemet med luftfjæring.

Selv har jeg hatt flere Mercedes med luftfjæring, men det er ikke snakk om at de når opp til Citroëns geniale system. Fjæringskarakteristikkene er meget forskjellige. I en en Citroën oppleves i mye større grad en følelse av å «sveve» på et persisk teppe.

Gassen som Citroën benytter er nitrogen, og oljen er en spesiell hydraulisk oljetype. Det franske oljeselskapet TotalEnergies leverer slik olje til C6 (og C5) under navnet LDS, som er orange av farve. Til tidligere modeller ble en grønnfarvet olje, såkalt LHM, benyttet. Disse to oljene er ikke kompatible og må ikke blandes!

Hydraulikk-systemet hos Citroën har gjennomgått betydelige forbedringer gjennom tidene.
Om vi sier at første generasjon, gjerne klat «hydropneumatique classique», betegnes som «0», benevnes senere generasjoner som Hydractive henholdsvis «1», «2», «3» og «3+»



Hydropneumatique vs. Hydractive

Forskjellen på Hydractive og det opprindelige systemet «0» er at med Hydractive ble en elektronisk styring innført. Det hadde ikke «0».
Hydractive 3 var en vesentlig videreutvikling av de tidligere versjonene «1» og «2». Versjon «3» ble introdusert på modellene Citroën C5 og Citroën C6. Versjon «3» har 3 kuler pr. aksel, i motsetning til versjon «2», som bare har 2.


Hydractive 3

er en mer avansert versjon enn de tidligere versjonene ved at den fikk bedre elektronisk styring og økt respons på ulike kjøreparametere :
Det nye styringssystemet kan analysere et bredere utvalg av kjøreparametere for å justere fjæringen på en mer intelligent måte.

Bestående av en « Bloc Hydro électronique Intégré (BHI) », integrerer denne nyheten en elektronisk boks, en autonom hydraulisk trykkgenerator og en elektrisk motor. BHI kontrollerer senkningen, det vil si bilens høyde, og dermed tyngdepunktet, til kjøretøyet med 15 mm over 110 km/t, noe som forbedrer kjøretøyets stabilitet, reduserer forbruket og reduserer følsomheten for sidevind.

BHI styrer også kjøretøyet i en høy posisjon (+ 20 mm) under 60 km/t med en deformert veibane. Bakkeklaringen øker for å gi større klaring.

Den er designet for å være mer energieffektiv enn Hydractive 2 og reduserer drivstofforbruk og CO2-utslipp.
For eksempel, fra 110 km/t senkes bilen med 15 mm foran og 11 mm bak for å gjøre den mer aerodynamisk.

Kulene på tidligere versjoner var runde i formen og grønne av farve. Fra og med Hydractive 3 er de blitt ovale i form og grå av farve.
Den viktige forskjellen på dette er at de grønne bruker grønn LHM olje, mens de grå bruker orange LDS olje.


Hydractiv 3+

Hydractive 3+ er en ytterligere forbedring av Hydractive 3. Denne versjonen ble introdusert senere, og den ble tilgjengelig på noen av Citroëns toppmodeller.
Hydractive 3+ medførte enda finere og raskere justeringer, noe som forbedret kjøreegenskapene og komforten ytterligere, samtidig som den ga høyere drivstoffeffektivitet.

For Citroën Xantia Activas vedkommende er det ikke direkte Hydractive som gjør at den kan svinge uten å krenge, men ytterligere ekstra sylindre som kobles til krengningsstabilisatoren.
Citroën var derfor en pionér når det kom til aktivt å motvirke krengning.

Merk at, i motsetning til C5, har det hydraktive systemet på C6 trukket på noen teknologier fra activa-systemet. Det betyr at dempingen tillater opptil 400 tilstandsendringer per sekund, hvor beregningen er forskjellig for hvert hjul og en fjerde sfære utstyrer for- og bakakselen for mer fleksibilitet i fleksibel modus.

Citroën C6 i utgavene V6 bensin og 2,7 og 3,0 V6 HDI dieselmotorer er utstyrt med den mest sofistikerte varianten av den hydropneumatiske fjæringen.
Det er i hovedsak det samme som Hydractive 3+, bare at de har en ekstra elektronisk kalkulator som virker på hver kule uavhengig, og ikke på akselen.



Et kort tilbakeblikk på de tidligere versjoner :

Hydropneumatique classique ("0")

Første hydrauliske fjæring i historien, den har ennå ikke markedsføringsnomenklaturen. Det er kun 4 kuler her og det er derfor ikke mulig å endre dempningsinnstillingen. Alt er helt mekanisk og for- og bakaksel er knyttet til samme krets.


Hydractiv 1

Den første versjonen av Hydractive ble introdusert på slutten av 1980-tallet på modeller som Citroën BX og Citroën XM i første omgang. Den bruker nå elektronikk gjennom sensorer og en datamaskin som handler i henhold til dem. Kalibreringen av fjæringen utføres ved hjelp av en hydraulisk trykkregulator og foreløbig ikke av dedikerte kuler. Man har således allerede muligheten til en modus som tillater oppstramming av fjæringen.


Hydractiv 2

Versjonen Hydractive «2» ble utviklet for å forbedre fjæringsytelsen ved å integrere nye sensorer (rattvinkel, hjulvandring, hastighet, bremse- og gasspedaltrykk) og et økt antall kuler (6 totalt). Den ble introdusert på 1990-tallet på modeller som Citroën Xantia.
Denne versjonen hadde raskere justeringer og mer presis respons på forskjellige kjøreforhold. De to akslene er nå adskilt, slik at det kan stilles inn en annen kjørehøyde på hver av dem.

En manuell sportsinnstilling dukket opp, og avstivningen kan derfor styres av føreren. Tidligere var den var automatisk.
Videre ble innført et system for «anti-synk», bestående av noen ventiler som adskiller den hydrauliske hovedkretsen fra akslene, slik at trykket ikke avtar, og bilen dermed ikke synker sammen når den parkeres og motoren slås av. Da faller jo trykket fra pumpen, og det gjorde at de tidligere bilene «sank sammen» eller reduserte sin høyde over bakken til minimumsnivå.

 

Diagrammer

 

C6 forakseloppheng

(1): Hydraulikk-kule, høyre foran
(2): Fjæring sylinderarm
(3): Sentralbord
(4): Sensor
(5): Akkumulatorkule
(6): Hydraulikk reservoir for LDS
   

Diagram av den bakre fjæringsakselen

(15 & 16): Sensorer
(17): Bakre stabilisatorstang
(18): Kuler med funksjonen til et elastisk element
(19): Hardhetsregulerende kuler
(20): Bakre stivhetsregulator
(21): Bakre sylinder-stempel